úterý 29. listopadu 2016

Péče o naše klouby – jaký produkt vybrat a je ALAVIS jen pro koně?



Možná budete pod letošní stromeček nadělovat svým blízkým a možná i sobě nějaký ten preparát na kloubní výživu.



Ruku na srdce, naše klouby jsou totiž namáhané:
  • Věkem – degenerací pojivových tkání pohybového aparátu
  • Nadváhou
  • Fyzickou zátěží – fyzickou prací či sportem
  • Nemocemi - artróza, chondropatie, osteoporóza, endoprotéza, lymeská borelioza, bolesti zad - spondylartróza, spondylóza, protruze a výhřez disku, bolesti rukou - risartróza, erozivní osteoartróza rukou, reaktivní či revmatoidní artritidou a dalších onemocnění či poranění kloubů, kostí, vazů a šlach…). Uf, tak to je hrůza. Zkusme tomu raději předejít.
Teď před vánocemi se to v reklamách Kamzíky, Klokany a dalšími kloubními preparáty jen hemží. Proto Vám v dnešním článku dám srovnání, jestli po některém vůbec stojí za to sáhnout.
Opravdovým pilířem funkční kloubní výživy - samozřejmě v dostatečné denní dávce, jsou:
  1. Kolagen - je součástí chrupavky, je základem pojivových tkání a tvoří 25-30% všech bílkovin v těle savců
  2. MSM (methylsulfonylmethan) jako protizánětlivá složka, která navíc podporuje metabolismus a funkčnost kloubní chrupavky, obsahuje sirné aminokyseliny, které jsou pro tvorbu tkáně nutné
  3. Glukosamin - stimuluje tvorbu chrupavky. Je také stavební látkou pro tvorbu vazivové tkáně, spojuje kolagenová vlákna
  4. Chondroitin je nejvíce zastoupený ve strukturách mezibuněčné hmoty chrupavky. Je rovněž stavební látkou pro tvorbu vazivové tkáně, zabraňuje rozpadu kolagenu a zesiluje novotvorbu stavebních látek
Při srovnání různých výživových doplňků na trhu, je proto potřeba hlídat množství těchto 4 základních složek.

Čím dál častěji se čeští lékaři setkávají s pacienty užívající při bolestech kloubů a svalů přípravek Alavis. Ten je ale určen pro léčbu koní a hříbat. Podle slov výrobce pomáhá s léčbou zánětu šlach, svalů a kostí a zároveň má i lubrikovat chrupavky, aby nedocházelo k jejich tření. Zatímco pacienti si přípravek pochvalují, veterináři se nemohou shodnout na jeho používání lidmi. Ministerstvo zdravotnictví jeho užívání nedoporučuje. Z jakého důvodu?
  • Zatím totiž nebyl Alavis oficiálně testován na lidech.
  • Jeho dávkování je trochu složitější – jedná se o prášek, který si dávkujete odměrkou – 1 odměrka(4,6g) je na 100 kg hmotnosti. Prvních 10 dnů se užívá celá dávka, déle je dávka udržovací poloviční. Tedy např. 70kg žena užívá prvních 10 dnů 3,2g, po 10 dnech 2,3g. Mimochodem užívala jsem celou odměrku - aniž mám hmotnost 100kg - bez vedlejších účinků. Předpokládám, že prvních 10 dní se bere dvojnásobná dávka z důvodu většího množství protizánětlivé složky MSM – bolest kloubů by měla během 10 dnů polevit.
  • Alavis při bližším zkoumání obsahuje pouze látky pro klouby účinné: glukosamin sulfát, chondroitin sulfát, methylsulfonylmethan (MSM) a jablečný pektin jako nositele. Žádná barviva ani konzervační látky. Kdežto Proenzi 3 plus (koupíte v lékárně jako kloubní výživu pro dospělé a děti od 12 let) kromě výše uvedených léčivých látek i stearát hořečnatý (látka protispékavá), hydroxypropylmethylcelulózu (stabilizátor), talek, fosforečnan vápenatý a spoustu dalších. Tato éčka jsou pro to, abychom měli přípravek jednoduše dávkovaný v tabletách. Řeknete si, však my už jsme na éčka zvyklí Ovšem proč bychom je měli dobrovolně jíst a ještě si za to připlácet?
  • Nejmenovaný veterinář mi k Alavisu řekl, že lék je koncipován pro koně. Tedy pro zvíře, které má 450 a více kg. Nemůže být tedy přesně dávkován pro lidi. Složení lidské a koňské chrupavky se liší. Účinnost tohoto veterinárního přípravku, bezpečnost a kvalita jsou prokázány pouze u zvířat.

Pojďme si tedy složení různých kloubních preparátů s Alavisem porovnat:




Klokan

Kamzík

GS condroforte

Proenzi 3+

Geladrink Forte

ALAVIS Triple blend

Denní dávka

1 kapsle

1 tobolka

2x 1 tableta

3 tablety

12 kapslí
Udržovací dávka 2,3g /70kg
Kolagen
40 mg
16 mg
X
0,07 mg
3300 mg
X
MSM
X
X
X
900 mg
600 mg
1000 mg
Glukosamin
4,3 mg
X
1600 mg
1500 mg
1500 mg
800 mg
Chondroitin
7,9 mg
X
X
600 mg
800 mg
300 mg
Cena za denní dávku
2,98
4,45
8,00
9,99
20,26
2,63
Za sebe říkám, že Alavis mi přijde naprosto dostatečný. A v poměru cena : kvalita přímo dokonalý – obsahuje vysoké množství účinných látek, cena za denní dávku je příznivá, prodává se bez receptu, je jednoduše dostupný na internetu, neobsahuje přídavné látky. Ve výčtu těchto pozitiv mě opravdu nemrzí, že nebyl testován na lidech. enu torby pojivových tkání a přispívá k normální formaci kolagenu pro normální funkci kostí a 
 Jak to vidíte Vy?
Vaše BoMa Way Vám přeje při výběru dárků nejen šťastnou ruku, ale i zdravý selský rozum.




denně. Vaše 

3 komentáře:

  1. Mockrát díky za rady. To se zrovna celkem hodí. Nějaký doplněk stravy pro výživu kloubů totiž sháním. Už delší dobu se po nějakých dívám a zatím se mi nejvíc zamlouvá ten od https://imunity2go.harmonelo.shop/ Hlavně podle toho, co tam píší má přírodní složení, což určitě preferuji.

    OdpovědětVymazat
  2. Já jsem také slyšela o tom, že někdo užívá alavis pro koně, jen si vezme menší dávku, ale mně to připadá hrozně divné :-D . Vyrábí se kloubní výživa , která je určená pro lidi, tak to má nejspíš nějaký význam. Koni bych také nedala tu, která je určená pro lidi.

    OdpovědětVymazat
  3. S kloubama se trápil můj manžel od doby, co přestal působit jako profesionální hasič na hasičské zbrojnici v Bohumíně. Sloužil tam celých 23 let, zažil mnoho bolestivých psychických situací, k závěru profesionální kariéry ho však začaly trápit klouby. K padesátinám jsem mu proto darovala kolagen a on se na stará kolena stal dobrovolňákem.

    OdpovědětVymazat