Dnes to nejlepší, proč se nás ty tuky drží jako klíšťata ;)
Velmi efektivní při hubnutí je sázka na potraviny
s nízkým až středním glykemickým indexem.
Glykemický index
(zkratka GI) je veličina, která udává rychlost využití glukózy
tělem z určité potraviny.
Abychom zhubli, doporučuje se jíst potraviny s
nízkým a středním GI, protože tyto potraviny díky vyššímu obsahu vlákniny
vydrží déle v žaludku a navozují pocit sytosti. Jestli si budeme hlídat GI
potravin, nebudeme mít tak rychle hlad, nebudeme muset jíst více potravy a tím pádem
nesníme nadměrné množství zbytečných kalorií.
Glykemický index ovlivňuje mnoho faktorů, jako je
obsah vlákniny,
postup nebo délka vaření dané potraviny, včetně celkového množství tráveniny v
žaludku (čím více potravy žaludek dostane, tím rychleji se tělo snaží potravu
ze žaludku dostat pryč ⇒ trávení i vzestup
glykémie je tudíž rychlejší).
Pro nás je důležité toto:
- Z potravin s nižším GI dovede tělo lépe
získat a využít glukózu, kterou tyto potraviny obsahují
- Potraviny s
nízkým GI nezatěžují organismus velkými výkyvy hladiny glykémie, které
mohou přispívat ke vzniku cukrovky II.typu
A co ten
rýžový chlebíček?
Kdopak to asi vymyslel, že pufované výrobky jsou zdravé? Jak k tomu
asi došlo? Že by těžce zaplacená reklama? No hlavně už si přestaňme namlouvat,
že má potravinářský průmysl zájem na našem zdraví. Jeho zájem je v jeho
kapse.
Zdánlivě „zdravý“ polystyrénový – pardon, pufovaný chlebíček se vyrábí z celých,
nijak nezpracovaných zrn pšenice, rýže, kukuřice. Kukuřice a rýže mají nízký GI
(45 – 50). Zatím super, že jo. Proces puface trvá pár vteřin, kdy tato zrna pod
vysokým tlakem a teplotou cca 300 stupňů nabobtnají a odpaří se vlhkost. A díky
této parádě, kterou můžeme tím pádem skladovat ve špajzu celé měsíce, mají ale pufované
výrobky velmi silnou odezvu na inzulín – jejich GI je přes 80. Stávají se tak
perfektním nástrojem pro dosažení prudkého nárůstu a posléze i pádu inzulínu.
To vám zajistí, že se ihned po jídle budete cítit bez energie, šli byste
nejraději spát a za hodinu budete mít opět hlad.
Pamatujte si
proto, čím méně je potravina zpracovaná, tím lépe.
Snažte se vždy kombinovat nízkoglykemické sacharidy a tuky společně nebo
ideálnější varianta: jezte po většinu dne tuky a bílkoviny společně se
zeleninou a teprve po tréninku vyměňte tuky za sacharidy.
Nevěřte
falešným autoritám, výživovým poradcům s 30 kg nadváhy. Neposlouchejte někoho jen kvůli titulu na
vizitce nebo efektně zarámovanému diplomu na stěně. Nechte si poradit od těch,
kteří mají vlastní výsledky.
Nehledejte
složitosti. Cesta je jednoduchá.
A Vaše BoMaWay Vám na této cestě podává pomocnou
ruku.
Žádné komentáře:
Okomentovat