úterý 13. září 2016

Vzkaz našim parťákům – část 3 – aneb Pohádka o rýžovém chlebíčku

Dnes to nejlepší,  proč se nás ty tuky drží jako klíšťata ;)

Velmi efektivní při hubnutí je sázka na potraviny s nízkým až středním glykemickým indexem.

Glykemický index (zkratka GI) je veličina, která udává rychlost využití glukózy tělem z určité potraviny.

Abychom zhubli, doporučuje se jíst potraviny s nízkým a středním GI, protože tyto potraviny díky vyššímu obsahu vlákniny vydrží déle v žaludku a navozují pocit sytosti. Jestli si budeme hlídat GI potravin, nebudeme mít tak rychle hlad, nebudeme muset jíst více potravy a tím pádem nesníme nadměrné množství zbytečných kalorií.

Glykemický index ovlivňuje mnoho faktorů, jako je obsah vlákniny, postup nebo délka vaření dané potraviny, včetně celkového množství tráveniny v žaludku (čím více potravy žaludek dostane, tím rychleji se tělo snaží potravu ze žaludku dostat pryč trávení i vzestup glykémie je tudíž rychlejší).

Pro nás je důležité toto:
  1. Z  potravin s nižším GI dovede tělo lépe získat a využít glukózu, kterou tyto potraviny obsahují
  2. Potraviny s nízkým GI nezatěžují organismus velkými výkyvy hladiny glykémie, které mohou přispívat ke vzniku cukrovky II.typu
A co ten rýžový chlebíček?

Kdopak to asi vymyslel, že pufované výrobky jsou zdravé? Jak k tomu asi došlo? Že by těžce zaplacená reklama? No hlavně už si přestaňme namlouvat, že má potravinářský průmysl zájem na našem zdraví. Jeho zájem je v jeho kapse.

Zdánlivě „zdravý“ polystyrénový – pardon, pufovaný chlebíček se vyrábí z celých, nijak nezpracovaných zrn pšenice, rýže, kukuřice. Kukuřice a rýže mají nízký GI (45 – 50). Zatím super, že jo. Proces puface trvá pár vteřin, kdy tato zrna pod vysokým tlakem a teplotou cca 300 stupňů nabobtnají a odpaří se vlhkost. A díky této parádě, kterou můžeme tím pádem skladovat ve špajzu celé měsíce, mají ale pufované výrobky velmi silnou odezvu na inzulín – jejich GI je přes 80. Stávají se tak perfektním nástrojem pro dosažení prudkého nárůstu a posléze i pádu inzulínu. To vám zajistí, že se ihned po jídle budete cítit bez energie, šli byste nejraději spát a za hodinu budete mít opět hlad.

Pamatujte si proto, čím méně je potravina zpracovaná, tím lépe.

Snažte se vždy kombinovat nízkoglykemické sacharidy a tuky společně nebo ideálnější varianta: jezte po většinu dne tuky a bílkoviny společně se zeleninou a teprve po tréninku vyměňte tuky za sacharidy.

Nevěřte falešným autoritám, výživovým poradcům s 30 kg nadváhy.  Neposlouchejte někoho jen kvůli titulu na vizitce nebo efektně zarámovanému diplomu na stěně. Nechte si poradit od těch, kteří mají vlastní výsledky.

Nehledejte složitosti. Cesta je jednoduchá.


A Vaše BoMaWay Vám na této cestě podává pomocnou ruku.

Žádné komentáře:

Okomentovat