úterý 9. srpna 2016

Přestaňte jíst jako pandy



Věděli jste, že pandy velké sežerou denně až 20 kg bambusu a přesto mají neustále hlad? 

Mohlo by se zdát, že si panda v hustých bambusových lesích žije královsky. Opak je pravdou. Bambus představuje výrazně nízkokalorickou dietu a panda se musí vlastně od soumraku do rozbřesku neustále cpát, protože má pořád hlad. 

Navíc aby to denní množství bambusu zvládla, musí neustále vyměšovat. Za 24 hodin si tak „odskočí“ zhruba čtyřicetkrát.

Evoluční pandí předci patřili k všežravcům, s vývojem však přešli k tomuto jídelnímu extremizmu. 
Ovšem ani lidé nezůstávají za pandami pozadu a v jídle vymýšlejí své vlastní extrémní postupy. Lidské tělo je neuvěřitelně přizpůsobivé, proto přežívají i lidé s naprosto děsivými stravovacími zvyklostmi:

  1. Redukční dieta – redukce váhy není o tom, trápit se hlady, ale naučit se jíst pestře a vyváženě. Lidé mají rádi jednoduché rovnice: budu jíst méně = zhubnu. Vysvětlení rovnice: výdej je větší než příjem, tělo začne využívat pro energii tuky. Jednoduché, logické. Ovšem je to lež. Tělo totiž při kalorickém deficitu začne jako první brát energii ne z vašeho tukového polštáře, ale z vašich svalů. Správná rovnice redukční diety tedy zní: málo jídla = ubývání svalů = méně energie = únava = vyluxování ledničky = JO JO efekt, zpomalování metabolismu, nabírání tuku. Děsivé? Ale pravdivé.
  2. Počítání kalorií – raději si dám banánové sušenky, které mají 100 kcal než samotný banán se 120 kcal. Největší nesmysl staré školy. Sušenky jsou totiž kalorie prázdné, bez výživové hodnoty, tělo je nedokáže využít, a proto je přeměňuje na tuky.
  3. Light potraviny – opět neplnohodnotná „bambusová“ strava. Tuk je v potravině nositelem chuti. Jestli tuk odebereme, musíme chuť nějak nahradit, zvýraznit.Light potraviny jsou proto přímo nacpané chemickými dochucovadly a náhražkami.  Etiketa sice říká, že je to zdravé, ale je to jen klamavá reklama. Myslíte, že těm firmám záleží na vašem zdraví, na tom, abyste zhubli? Blbost. Dělají všechno proto, aby prodaly svůj produkt
  4. Vynechání pečiva, brambor, těstovin, rýže – je spousta žen, které žijí jednu z nejhorších obětí života – obětují přílohy. A to je špatně. Nevhodné a pro tělo zbytečné je pouze pečivo z bílé mouky. Ideální je pečivo celozrnné, s vysokým obsahem vlákniny, které dodá tělu nezbytnou energii potřebnou pro správné fungování.
Zpátky k našim černobílým chlupáčům.  Pandy neustále balancují na pokraji hladu a nedokážou si vytvořit významnější tukové zásoby, což výrazně ovlivňuje jejich život:

-          Pandy, i když jsou medvědovité šelmy, se neukládají k blaženému prospání chladného období, protože jim chybí zásoba tělního tuku
-          Nevalné trávení u pand razantně snižuje chuť na sex. Samice jsou svolné k páření pouze 2-7 dní v roce
-          Pandí samička je sice schopna porodit až 3 mláďata, ale z hubené bambusové diety nenačerpá dost energie na tvorbu mléka pro kojení všech svých potomků a obvykle si ponechá jen toho nejsilnějšího a ostatní opustí
-          Jedinou výhodou pandí stravy je to, že žádnému jinému zvířeti se nevyplatí na bambusu přežívat, a tudíž ho pandám nikdo nesní :)

Lidi, seberte tedy odvahu a začněte se krmit rozumněji než pandy. 

Palce Vám drží Vaše BomaWay

Žádné komentáře:

Okomentovat