středa 3. srpna 2016

Alfou a omegou je psychika

Jestli nebudete v psychické pohodě, odrazí se to na vašem zdraví. To už všichni víme. Můj známý se neustále usmívá, se svým širokým úsměvem všude prezentuje, jak je v pohodě, ale jeho osobní život tomu nenasvědčuje. Přestává tomu nasvědčovat i jeho zdraví. Jestli si někdo zapaluje jednu cigaretu od druhé a bohulibě se na vás šklebí, jak má všechno pod kontrolou - nevěřte mu. Nemůže mít něco pod kontrolou, když nedokáže ovládnout ani svou závislost. Závislost - na alkoholu, cigaretách, je vlastně stejná jako závislost na jídle. Všechno jsou to drogy - jsou to berličky, které nám pomáhají překonat nějak nepříznivý kousek života.

Nedostatečná psychická pohoda se manifestuje zprvu skrytě. Nedostatečnou funkcí imunitního systému - na člověka, jak se říká, skočí každý bacil. Podle toho, co ho ve skrytu trápí, na co je geneticky jeho tělo náchylnější, postupně se objeví psychický problém na fyzickém těle. Jestli vás například sžírá, že na vás kolega v práci kupí i svoje povinnosti, je možné, že budete mít problém se žaludkem, možná vás z přemíry úkolů, které na vás naložil, chytnou záda. Když nedokážete říct partnerovi, jak vás jeho chování poslední dobou vytáčí, odskáčete to například angínou, prostě ze sebe nevydáte ani hlásku, v horším případě máte zaděláno na problém se štítnou žlázou. A tak by se dalo pokračovat.

Tím, jak se necítíte v pohodě ve svém životě, necítíte se pohodlně ani ve svém těle. Nedáváte si pozor na to, co jíte. Buď se v jídle odbýváte, jíte jednou, dvakrát za den, nehledíte na výživnou hodnotu, stravujete se v kantýně, přežíváte na čínských polévkách, nudlích s kečupem a podobně. Nebo naopak ani nevíte, co do vás během dne napadalo, jakékoli vykolejení je důvodem sáhnout po kobližce, hážete do sebe jídlo bez rozmyslu, v množství i v kvalitě. Tzv. teplo rodinného krbu se ve vašem případě smrsklo do narvané lednice a plných hrnců poctivé domácí (rozuměj: vysoce kalorické) stravy. Postupně to odnáší vaše trávicí soustava - trpíte nadýmáním, překyseleným žaludkem, bez Gutalaxu a jiných "dobrot" nejste schopni fungovat.

Možná patříte mezi ty, kteří bez ranní kávy na lačno a cigaretky nedají ani ránu, možná pracujete v zakouřeném prostředí. Přidáme-li k tomu i několikrát do týdne pivko nebo něco ostřejšího, víkendové ponocování a podobně, vaše detoxikační orgány mají s přibývajícím věkem čím dál větší práci a vaše tělo se dál a dál zanáší.

Všechna tato nadměrná toxická zátěž - jak už psychická (neustálý stres z vašeho hektického života a neřešených životních problémů), tak fyzická (nezdravé jídlo, pití, málo pohybu) má za následek narušení rovnováhy vašeho zdraví. Jestli máte "zdravý kořínek" tak dokážete takovýmto způsobem fungovat déle, jedete, jak se říká, na záložní zdroj. Ale postupně jsou signály, které vaše oslabené tělo vysílá, čím dál silnější:
  • z prohýřených nocí se vzpamatováváte čím dále déle
  • nakazíte se i z kýchnutí zákazníka ve frontě na poště, i obyčejnou chřipku těžce odležíte
  • ale co je horší a pro ty, kteří sportují o to více alarmující: vaše výkonnost klesá
  • máte problém nabírat svalovou hmotu
  • ukládají se vám na těle tuky a vaše tělo ztrácí schopnost je spalovat
Tak co? Ještě se chcete dál trápit odtučňovacími kůrami, splachovat peníze do záchodu za spalovače tuků, drahé suplementy a makat dvoufázově?
Nebylo by lepší se nejprve nad svým životem zamyslet? Udělat si inventuru svých priorit a přiznat si, co dělám špatně?

Jestli to dokážete, tak se pojďte postavit na start, protože ta cesta tady je a vy na ni máte.

Vaše BoMa Way

NÁŠ KURZ 

1 komentář:

  1. Psychika je hodně mocná. Dokud jsem neměl psychické potíže, tak jsem tomu nevěřil. Dlouho jsem si to nechtěl připustit, ale díky manželce jsem začal chodit k psycholožce, která mi hodně pomohla. Nikde o tom nemluvím, protože se za to stydím. Užívám léky, takže žádné potíže nemám. Manželka mi ještě objednala CBD olej z Cibdol, který mi s mým problémem také pomáhá. Časem bych chtěl léky úplně vysadit a užívat jen přírodní CBD.

    OdpovědětVymazat